ارگونومی چیست؟
احتمالا واژهی ارگونومی را بارها به ویژه در محیط کار شنیدهاید و در اغلب مواقع صحبت از این بوده که اِرگونومیِ درستی در محیط وجود ندارد. شاید دقیقا ندانید ارگونومی چیست، اما برداشت عمومی این است که ارگونومی باعث بهبود شرایط کار میشود. واقعیت این است که تعریف ارگونومی که در برخی واژهنامهها “علم تلفیق کار و شرایط کار با ویژگیها و نیازهای انسانی“ معنی شده است، ساده نیست. اما شاید مهمتر از تعریف اِرگونومی، دانستن این باشد که ارگونومی ضمن کاهشِ آسیبهای شغلی و هزینههای خدمات درمانی، کاربردی فراتر از محیط کار دارد، بهرهوری و کیفیت محصول یا خدمات را افزایش میدهد و حتی بر زندگی شخصی و سلامتی هم تاثیر می گذارد.
ارگونومی باعث کاهش هزینهها، افزایش بهرهوری، کیفیت، مشارکت کارکنان و فرهنگ ایمنی در کار میشود، همچنین در میزان دقت، سلامتی و زندگی شما مؤثر است.
ارگونومی از دو واژهی یونانی « ergo» به معنی کار، و « nomos» به معنی قوانین طبیعی تشکیل شده و به معنی دانش شناخت کار و رابطهی افراد با آن کار است. انجمن بینالمللی ارگونومی یک تعریف فنی مطرح کرده است: ارگونومی علم کشف و فهم تراکنش میان انسان و دیگر عناصر یک سیستم و ارائهی نظریه، دادهها، اصول و روشهایی برای یک طراحی کارآمد به منظور بهینهسازی سلامت انسان و عملکرد کلی سیستم است.
به بیان خودمانی، میتوانیم بگوییم که ارگونومی علم راحت کردن کارهاست. در عین حال همه چیز را کارآمد میکند. اگر خوب فکر کنید به این نتیجه میرسید که هرچه کارها راحتتر انجام شوند در واقع بهرهوری بیشتر میشود. پس ارگونومی یعنی ایجاد راحتی و بهرهوری بیشتر.
در سادهترین تعریف، علم مطالعهی کار را ارگونومی مینامند. پس ارگونومیستها، کار (شغل یا وظیفهای خاص)، چگونگی انجام آن و چگونگی انجام بهتر آن را مطالعه و بررسی میکنند. آنچه ارگونومی را ارزشمند میکند تلاش برای انجام بهتر کارهاست و اینجاست که راحتتر و کارآمدتر کردن کارها مطرح میشود.
ارگونومی اغلب در مورد محصولات به کار برده میشود اما در طراحی خدمات و فرآیندها هم به همان اندازه سودمند است. ارگونومی پیچیدگیهای زیادی دارد اما سوال هایی از این قبیل که «چطور باید از محصول یا خدمت استفاده کنم؟ آیا خواستهها و نیازهایم را برآورده میکند؟ آیا استفاده از آن برایم خوشایند خواهد بود؟» بیش از همه ذهن کاربر را درگیر میکند. ارگونومی مشخص میکند که چگونه از چیزی استفاده کنیم، چگونه نیازهایمان را تامین میکند و مهمتر از همه آیا از آن خوشمان میآید و راحتی و بهرهوری به ارمغان میآورد یا نه.
تهیه و تنظیم: مصطفی وقاری مقدم